;
25.9.2024 08:01
Aktuellt, Pressmeddelanden, Börsmeddelanden

Elsystemet utvidgas och blir mer krävande att hantera – Fingrid höjer stamnätsavgifterna efter årsskiftet

Stamnätsbolaget Fingrid kommer att höja avgifterna för stamnätstjänster med 8 % i början av 2025. Höjningen beror på investeringar i stamnätet och ökade kostnader för förvaltningen av elsystemet.

Prissättningen av Fingrids tjänster följer verksamhetens kostnadsutveckling och rimliga avkastning enligt tillsynsmodellen över tid. Fingrids verksamhetskostnader har stigit betydligt de senaste åren. Intäkterna från stamnätsavgifter har däremot inte ökat i takt med kostnadsökningarna, eftersom de huvudsakligen är baserade på elförbrukningen. Vi har anslutit nästan 10 000 MW utsläppsfri produktion till nätet, vilket har lett till ett lägre elpris.

Orsaken till de ökade kostnaderna är ett omfattande investeringsprogram för att möta kundbehoven i stamnätet och göra det möjligt att uppnå klimatmålen med hjälp av ren el. Utvecklingen av stamnätet har bidragit till den senaste utvecklingen inom Finlands elsystem, som har gjort att landet förra året hade ett av Europas lägsta elpriser och klimatutsläppen från elproduktion har sänkts kraftigt.

Denna utveckling ger upphov till ökade krav inte bara vad gäller investeringar, utan även arbetet med att underhålla elsystemet och att säkra eltillgången. I takt med att elförbrukningen och elproduktionen separeras geografiskt ökar behovet av elöverföring och därmed även mängden överföringsförluster. Elsystemets förändringar ger också upphov till ett ökat behov av kraftsystemreserver och lösningar som säkrar förvaltningen av nätet i förändrings- och störningssituationer.

Stamnätstarifferna har sjunkit med avseende på den reella prisnivån. Senast höjdes avgifterna med 2 % år 2022, medan Fingrid år 2019 i stället sänkte sina stamnätsavgifter med 8 %. Fingrid har använt de exceptionellt stora flaskhalsintäkterna som uppkommit med anledning av energikrisen till att täcka de ökade kostnaderna och har samtidigt även slopat avgifter. Fingrids mål är att även i fortsättningen aktivt använda intjänade flaskhalsintäkter till fördel för kunderna genom att investera i gränsförbindelserna och kompensera för behovet av höjda stamnätsavgifter. Fingrid beslutar dock inte om användningen av flaskhalsintäkter och har inte kontroll över hur de tjänas in. Tariffnivån ska i regel vara hög nog för att täcka verksamhetskostnaderna.

Effekten som höjda stamnätstariffer har på hushållens elpriser är måttlig. Den totala elprisnivån beror på tre faktorer: priset på elenergi, elöverföringen och skatter. Elenergins andel av den slutgiltiga summan är cirka 40 procent, elöverföringens andel är cirka 30 procent och skatter står för cirka 30 procent. Stamnätets andel av det totala elpriset är cirka 2–3 procent.

Mer information:

Direktör, Jussi Jyrinsalo, Fingrid Oyj, tfn 030 395 5118
Ekonomi- och finansieringsdirektör Jukka Metsälä, Fingrid Oyj, tfn 040 563 3756

Våra e-postadresser har formatet fornamn.efternamn@fingrid.fi