Energia-alan toimijat vaikuttavat aktiivisuudellaan sähköjärjestelmän tasapainotukseen ja kustannuksiin
Aktiivinen osallistuminen sähkömarkkinoille on energia-alan toimijoiden ja markkinoiden etu. Huolehtimalla omien sähkötaseiden tasapainotuksesta ja osallistumalla aktiivisesti sähkön reservimarkkinoille alan toimijat osaltaan varmistavat sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainotusta. Samalla ne varmistavat sähköjärjestelmän kustannustehokasta ja laadukasta toimintaa eri tilanteissa. Tällä hetkellä reservien tarve on kasvanut niin voimakkaasti, että järjestelmän kustannustehokkuus on koetuksella.
Sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen tulee olla koko ajan tasapainossa. Meneillään oleva energiamurros - sähkön kulutuksen kasvu, sääriippuvan tuotannon kasvu, tuotantolaitosten kasvaneet yksikkökoot sekä säätävän kapasiteetin poistuminen - tekee tasapainotuksesta entistä vaativampaa ja vaikeuttaa ennustamista. Samalla sähköjärjestelmän viime hetken säätötarpeet kasvavat.
Sähköjärjestelmän tasapainotus on yksi Fingridin tehtävistä. Se on samalla kaikkien sähkömarkkinatoimijoiden tehtävä. Markkinatoimijat huolehtivat omien sähkötaseidensa tasapainotuksesta eli sähkön tuotannon, hankinnan, kulutuksen ja myynnin välisen tasapainon ylläpitämisestä esimerkiksi aktiivisella osallistumisella päivänsisäisille markkinoille. Toimijoilla tulee olla kykyä reagoida markkinoilla ja järjestelmässä tapahtuviin muutoksiin kaikkina vuorokauden aikoina. Mitä paremmin tässä työssä onnistutaan, sitä vähemmän viime hetken vaativaa tasapainottamistyötä jää kantaverkkoyhtiön tehtäväksi. Sitä pienemmiksi tasapainotuksen kustannukset tulevat markkinatoimijalle.
Reservien tarve kasvaa edelleen
Tasapainotushaasteen ratkaisemiseksi Fingrid on kannustanut sähkömarkkinatoimijoita osallistumaan aktiivisesti sähkön reservimarkkinoille. Sähköjärjestelmän reservit toimivat säätöresursseina, joiden avulla Fingrid ylläpitää sähköjärjestelmän taajuutta ja sähkön laatua. Reserviksi sopii joustokykyinen sähkön kulutus ja sähkön tuotanto sekä sähkövarastot. Reservien avulla sähköjärjestelmä selviää äkillisistä voimalaitosten vikaantumisista ja verkkohäiriöistä, ja lisäksi niitä tarvitaan siirtojen hallinnan haasteisiin erilaisissa sähkönsiirron muutostilanteissa. Varman sähkön takaamisen kannalta reservien merkitys on siis olennainen.
Moni energia-alan toimija onkin jo liittynyt mukaan reservimarkkinoille, mutta lisää osallistujia tarvitaan edelleen, sillä ulkomaisten säätöresurssien saatavuus heikkenee reservien tarpeen kasvaessa myös naapurimaissamme. Osallistuminen reservimarkkinoille on myös merkittävä ansaintakeino sähkömarkkinatoimijoille ja vastuullista liiketoimintaa.
Sähkömarkkinatoimijoiden oman toiminnan kehittämisellä ja aktiivisella osallistumisella reservimarkkinoille on vaikutusta reservien hankintakustannuksiin. Toimijat edistävät siten markkinoiden tehokkuutta, sillä Fingrid hinnoittelee palvelunsa kustannusvastaavasti.
”Aktiivisesti toimivat sähkömarkkinat ovat sähköjärjestelmän, energia-alan, yksittäisen markkinoilla toimivan yrityksen ja koko yhteiskunnan etu. Kilpailu tehostaa markkinoiden toimintaa. Samalla se hillitsee sähköjärjestelmän ylläpidon vaatimia ja lopulta sähkön käyttäjille kohdistuvia kustannuksia. Säästä riippuvan tuotannon määrän kasvaessa markkinaosapuolien oman taseen hallinta on entistä tärkeämpää”, johtaja Antti Keskinen Fingridistä sanoo.
Lisätiedot:
Antti Keskinen, johtaja, markkinat, Fingrid Oyj, puh. 040 683 1870
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi