;
21.11.2024 14.47
Ajankohtaista, Lehdistötiedotteet, Sähköjärjestelmä

Fingridin loppuraportti tarkentaa merituulivoiman alustavia liityntämahdollisuuksia

Merituulivoimalle on tunnistettu seitsemän potentiaalista liittymispistettä Manner-Suomessa 2030-luvulla. Nämä mahdollistavat jopa 9 gigawatin merituulivoiman kapasiteetin liittämisen kantaverkkoon. Tunnistetut liittymispisteet sijaistevat länsirannikolla sekä Inkoossa. Pohjoisimmat liittymispisteet Kokkolan ja Raahen alueilla ovat mahdollisia, mikäli sähkön kulutus kasvaa alueella merkittävästi ennen merituulivoimaliityntöjen toteutumista.

Julkaisimme toukokuussa 2024 selvityksen merituulivoiman alustavista liityntämahdollisuuksista Manner-Suomen kantaverkkoon, joista konsultoimme sidosryhmiä alkukesästä. Olemme nyt päivittäneet selvitystä konsultaatiopalautteen ja lisäanalyysien perusteella ja tarkentaneet siten, että merituulivoiman alustavat liittymispisteet esitetään sähköasematasolla.

Merituulivoimalle on tunnistettu seitsemän potentiaalista liittymispistettä Manner-Suomessa 2030-luvulla. Ne sijaitsevat Inkoon, Raision, Ulvilan, Närpiön, Vaasan, Kokkolan sekä Raahen alueilla.  

Merkittävimmät muutokset toukokuun julkaisuun ovat Kokkolan alueelle lisätty kokonaan uusi potentiaalinen merituulivoiman liittymispiste sekä Lounais-Suomeen tuodut vaihtoehtoiset liittymispisteet ja aikataulut. Pohjoisimmat liittymispisteet Kokkolan ja Raahen alueilla ovat mahdollisia 2030-luvulla, mikäli sähkön kulutus alueella kasvaa merkittävästi nykytasosta ennen merituulivoimaliityntöjen toteutumista.

Yhteensä näiden seitsemän merituulivoiman liitynnän toteuttamiseksi on tässä selvityksessä mallinnettu tarvittavan suuruusluokaltaan noin 0,7 miljardin euron kantaverkon vahvistusinvestoinnit Fingridin käynnissä olevan noin neljän miljardin suuruisen investointiohjelman lisäksi.

Kyseessä ovat edelleen alustavat liityntämahdollisuudet. Fingrid ei ole tehnyt investointipäätöksiä verkkovahvistuksista, jotka tämän selvityksen perusteella vaaditaan merituulivoimaliityntöjen toteuttamiseksi. Ylläpidämme valmiuksia liittää merituulivoimaa kantaverkkoon nimetyille sähköasemille, ja arvioimme tarvittavien verkkoinvestointien toteutuksia jatkossa osana joka toinen vuosi julkaistavaa kantaverkon kehittämissuunnitelmaa. Merituulihankekehityksen eteneminen huomioidaan muiden asiakashankkeiden ohella osana kehittämissuunnitelman päivitystä.

Lisätietoja:

Asiakaspäällikkö Laura Ihamäki, Fingrid Oyj, puh, +358 40 708 1838
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Ladattavat tiedostot:

Loppuraportti: Merituulivoiman alustavat liityntämahdollisuudet Fingridin kantaverkkoon 2030-luvulla

Vastine: Fingridin vastine palautteisiin merituulivoiman alustavista verkkoliityntämahdollisuuksista

Väliraportti: Fingrid selvitti merituulivoiman mahdollisuuksia liittyä kantaverkkoon

Merituulivoimaselvitys 2024 kartta