;
4.9.2024 09.45
Ajankohtaista, Sähköjärjestelmä

Huolto- ja rakennustyöt rajoittavat syksyllä sähkön siirtokapasiteettia Ruotsin ja Suomen välillä

Suomen ja Ruotsin välisien sähkön rajasiirtoyhteyksien siirtokyky on syksyllä tavallista pienempi huolto- ja rakennustöiden vuoksi. Keskeytyksen aikana tehtävillä töillä varmistetaan verkon toimintavarmuutta ja turvallisuutta.

Sähköaseman ja voimajohdon rakentamistöiden vuoksi Pohjois-Suomen ja Ruotsin välistä siirtokapasiteettia joudutaan rajoittamaan syyskuussa. Suomesta Ruotsiin sähköä vievän yhteyden siirtokyky on rajoitusten ajan 600 megawattia (tavallisesti 1100 megawattia) ja Ruotsista Suomeen sähköä tuovan yhteyden 600 megawattia (tavallisesti 1200 megawattia). Siirtokeskeytysten aiheuttamien rajoitteiden kesto on arviolta syyskuun loppuun asti.

Vastaavasti Lounais-Suomen ja Ruotsin välistä siirtokapasiteettia joudutaan pienentämään rajayhteyden huoltoon liittyvien töiden vuoksi sekä Ruotsin puolella tehtävien huolto- ja rakentamistöiden vuoksi. Ruotsiin sähköä vievän yhteyden siirtokyky on rajoitusten ajan 0–400 megawattia (tavallisesti 600 megawattia) ja Ruotsista Suomeen sähköä tuovan yhteyden 600 megawattia (tavallisesti 1200 megawattia). Siirtokeskeytysten aiheuttamien rajoitteiden kesto on arviolta lokakuun puoliväliin asti.

Rajasiirtoyhteyksien rajoitukset lisäävät herkkyyttä sähkön hinnanvaihteluun

Rajakapasiteetin rajoitusten aikana herkkyys sähkön hinnanvaihteluihin kasvaa. Erityisesti hinnanvaihtelu voi olla tavallista suurempaa tilanteissa, joissa on samanaikaisesti useita vaikuttavia tekijöitä, joita ovat esimerkiksi tuulivoiman tuotannon määrä sekä voimalaitosten ja rajayhteyksien vikojen ja huoltojen aiheuttamat keskeytykset.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Mikko Piironen puh. 050 599 0141

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi