Sähkövarastojen kantaverkkomaksuja ja liittämisen periaatteita uudistetaan
Sähköjärjestelmään tarvitaan paljon lisää joustoja energiamurroksen myötä. Sähkövarastot eli akut ovat tähän oiva ratkaisu. Niiden tulee kuitenkin sijoittua verkon kannalta oikeisiin paikkoihin, jotta ne eivät käytä yhteiskunnan sähköistymisen kuten lämmön tuotannon ja teollisuuden sähköistymisen vaatimaa paikallista liittymiskapasiteettia.
Sähkövarastohankkeita on vireillä satoja eri puolella Suomea. Yksittäiset sähkövarastot voivat olla suuruusluokaltaan kymmenistä satoihin megawatteihin vastaten tehotarpeeltaan keskisuuren kaupungin sähkönkulutusta. Sähkövarastot tukevat erinomaisesti tavoitetta energiamurroksen myötä tarvittavien tuhansien megawattien uusien joustojen toteutumisesta. Tavoitteeseen pääseminen asettaa kuitenkin merkittäviä haasteita muun yhteiskunnan sähköistymiselle, jos sähkövarastot sijoitetaan verkon liittymiskapasiteetin kannalta haasteellisiin paikkoihin.
Sähkövarastojen liittämisen periaatteita kehitetään
Suomessa sähkövarastot toimivat samalla tarjousalueella, eikä sähkövaraston maantieteellisellä sijainnilla ole suurta merkitystä sähkövaraston omistajalle, toisin kuin esimerkiksi kaukolämpöä tuottavan sähkökattilan tapauksessa.
Sähkövarastojen liittämisen periaatteita on muutettava nykyisestä, jotta ne saadaan liitettyä sähköverkkoon muiden tarpeiden lisäksi. Jatkossa suoraan Fingridin verkkoon liitettäväksi suunnitellut nimellisteholtaan yli 30 MW sähkövarastot tulee liittää kantaverkon vahvimpiin solmupisteisiin, 400+110 kV tai 400 kV sähköasemiin.
Lisäksi Fingrid selvittää keinoja nopeuttaa sähkövarastojen verkkoonliittämistä alueilla ja sähköasemilla, joilla on merkittävä määrä vapaata liittymiskapasiteettia sähkövarastojen tarpeeseenkin.
Muutoksia sähkövarastojen kantaverkkomaksuihin
Sähkövarastoilta on toisin kuin muilta verkon käyttäjiltä peritty kantaverkkopalvelumaksuissa vain kantaverkosta otetun ja verkkoon annetun energian perusteella määräytyvät energiamaksut. Yhdenmukaistaakseen hinnoittelukäytäntöjään Fingrid on päättänyt ottaa käyttöön uuden kantaverkkopalvelumaksukomponentin, sähkövarastojen tehomaksun 1.8.2025. Maksun käyttöönotto edellyttää vielä, että Energiavirasto vahvistaa esitetyt muutokset Kantaverkkosopimuksen palveluehto- ja palveluhinnoitteluliitteisiin.
Sähkövaraston tehomaksu on voimalaitoksen tehomaksun kaltainen komponentti, joka laskutetaan sähkövarastolta sen kulutus- ja tuotantotilan mitoitustehon summasta. Esimerkiksi 20 MW:n sähkövarastolta tehomaksua veloitetaan 40 MW:n tehon perusteella. Sähkövaraston tehomaksun suuruus tulee vuonna 2025 olemaan 87,5 €/MW kuukaudessa, eli puolet voimalaitoksen tehomaksun suuruudesta.
Lisäksi Fingrid suunnittelee liittymismaksu-uudistusta, jonka tarkoituksena on lisätä aiheuttamisperiaatteen mukaisesti uusien liittyjien maksuosuutta aiheuttamistaan verkon vahvistustarpeista ja luoda taloudellisia kannusteita liityntöjen sijoittumiselle siten, että kantaverkon liittymiskapasiteetti voidaan hyödyntää tehokkaasti. Sähkövarastoille uudistus tarkoittaisi taloudellista kannustetta sijoittua kulutuspainotteisen Etelä-Suomen ulkopuolelle.
Lisätietoja:
Onni Härmä, asiakaspäällikkö, Fingrid Oyj, puh. 040 687 1237