Sähkön tuotannon ja kulutuksen kehitysnäkymät Q3 2024
Fingrid on päivittänyt kantaverkon suunnittelussa käytettävät sähkön tuotanto- ja kulutusennusteet. Pidemmän aikavälin näkymä on ennallaan: Suomen mahdollisuudet kilpailla vihreän siirtymän investoinneista ovat lupaavat. Tällä hetkellä etenkin kaukolämmöntuotannon sähköistyminen sekä datakeskusinvestoinnit etenevät Suomessa vauhdikkaasti.
Fingrid varautuu sähkön tuotannon ja kulutuksen merkittävään kasvuun. Vuonna 2030 sähkön tuotanto ja kulutus voivat olla 50 prosenttia suuremmat kuin nykyään ja vuonna 2035 jopa kaksinkertaiset verrattuna nykytasoon. Voimakkaan kasvun arvioidaan käynnistyvän 2020-luvun lopulla. Yhteiskunnan sähköistymisen ohella sähköintensiivisten teollisuustuotteiden vienti Suomesta on merkittävä sähkön kulutuksen kasvuajuri. Siten Suomen kilpailukyky sähköintensiivisen teollisuuden investointikohteena on avainasemassa.
Luotettavat sähköverkot ovat yksi tärkeimmistä kansallisista kilpailukykytekijöistä puhdasta energiaa tarvitsevissa teollisissa hankkeissa. Siksi pitkän tähtäimen kantaverkkosuunnittelussa tulee varautua korkeidenkin sähkön kulutuksen ja tuotannon potentiaalien toteutumiseen.
Kantaverkon liityntäkyselyt sähkön tuottajilta ja sähköintensiiviseltä teollisuudelta ovat edelleen jatkaneet kasvuaan. Sähköintensiivisen teollisuuden hankkeita on tiedossa yli 35 gigawattia. Tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden määrä puolestaan on noin 400 gigawattia. Lisäksi sähkövarastojen liityntäkyselyt kantaverkkoon ovat ylittäneet 10 gigawattia. Investointibuumi kaukolämpöä ja teollisuushöyryä tuottaviin sähkökattiloihin on edelleen jatkunut, ja kumulatiivinen sähkökattilainvestointipäätösten määrä on ylittänyt jo 2 gigawattia. Viimeisen vuoden aikana Suomessa on myös julkistettu useita investointipäätöksiä datakeskuksiin.
Näiden hyvin etenevien segmenttien lisäksi sähköintensiivisen teollisuuden kasvuaihioita on muiltakin toimialalta, kuten vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotannosta sekä teräs- ja akkuteollisuudesta. Osa hankkeista on kuitenkin edennyt odotettua hitaammin, minkä seurauksena kantaverkon suunnittelussa käytettävän kulutusennusteen kasvunopeus on hieman laskenut verrattuna Fingridin aiempaan, Q1/2024 -ennusteeseen. Vastaava lasku näkyy tuuli- ja aurinkovoiman kasvuennusteessa, sillä tuotannon kasvumahdollisuudet ovat sidoksissa kulutuksen kasvuun ja päinvastoin.
Suomen ilmastotavoitteet ja Suomeen vaurautta luovien puhtaan siirtymän investointihankkeiden mahdollistaminen edellyttävät merkittävää kantaverkon rakentamista ja kehittämistä.
Ennuste perustuu Fingridin saamiin tuotannon ja kulutuksen liityntäkyselyihin sekä sähkömarkkinamallinnuksen tuloksiin. Siinä huomioidaan kasvava puhtaan sähkön ja sähköstä tuotettujen tuotteiden tarve Euroopassa sekä Suomen erinomaiset mahdollisuudet olla kilpailukykyinen tuottaja näille tuotteille. Ennuste on luotu siten, että se on kantaverkon suunnittelun ja sähköjärjestelmän kannalta haastava, mutta kuitenkin realistinen. Ennuste ohjaa Fingridiä ratkomaan ennakoivasti sähköjärjestelmän murrokseen liittyviä haasteita sekä löytämään ratkaisuja, joilla yhtiö voi osaltaan mahdollistaa Suomeen sijoittuvat puhtaaseen sähköön liittyvät investoinnit.
Sähkön tuotannon ja kulutuksen kehitysnäkymät -raportti sekä raportin data on tämän sivun liitteenä.
Lisätietoja aiheesta
Mikko Heikkilä
päällikkö, strateginen verkkosuunnittelu
puh. 030 395 5113
Risto Kuusi
vanhempi asiantuntija
puh. 030 395 4122
Anna palautetta raportista:
strateginen.verkkosuunnittelu
@fingrid.fi