;

Anttila-Länsisalmi

YVA-menettely
Suunnittelu
Rakentaminen
Hankkeen tiedot
Hankkeen tyyppi: Voimajohto
Hankkeen tila: YVA-menettely
Pituus: Reittivaihtoehdosta riippuen noin 20-22 kilometriä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj suunnittelee uutta 400 kilovoltin voimajohtoyhteyttä Porvoon ja Sipoon rajalla sijaitsevan Anttilan sähköaseman ja Vantaalla sijaitsevan Länsisalmen sähköaseman välille. Tarkasteltavat johtoreitit sijoittuvat Porvoon, Sipoon, Helsingin ja Vantaan alueille.

Suunnitellut reitit sijoittuvat pääasiassa nykyisten johtojen rinnalle tai paikalle. Ainoastaan reitin keskivaiheille suunnitellut vaihtoehtoiset reitit sijoittuvat joko kokonaan tai osittain uuteen maastokäytävään. Anttilan sähköaseman ja Sipoon Pilvijärven välille uusi voimajohto voidaan sijoittaa nykyisen 400 kilovoltin voimajohdon rinnalle. Osuuden toisena vaihtoehtona tarkastellaan jäteaseman länsipuolelle sijoittuvaa vaihtoehtoa, jossa uusi 400 kilovoltin voimajohto voidaan sijoittaa 110 kilovoltin voimajohtojen rinnalle. Sipoon Pilvijärven ja Landbon välillä tarkastellaan kolmea reittivaihtoehtoa. Pohjoisin vaihtoehto sijoittuu nykyisen 400 kilovoltin voimajohdon rinnalle. Sipoonkorven kansallispuiston kohdalla voimajohdot on suunniteltu yhteispylväin nykyiselle johtokadulle. Keskimmäisessä vaihtoehdossa uusi voimajohto erkanee uuteen maastokäytävään heti Pilvijärven kohdalla kiertäen Immersbyn peltojen kautta Sipoonkorven luonnonsuojelualueen eteläpuolelle, nykyisen voimajohdon rinnalle. Eteläisin vaihtoehdoista erkanee Immersbyn peltojen kautta suoraan etelään nykyisen 110 kilovoltin voimajohdon rinnalle, aina Landbohon saakka. Landbosta Länsisalmen sähköasemalle saakka tarkasteltava voimajohto voidaan sijoittaa nykyisen 110 kilovoltin voimajohdon paikalle, jolloin voimajohtoaluetta on tarpeen leventää vain 10 metriä.

Anttilan ja Länsisalmen välinen voimajohtoyhteys tarvitaan kantaverkolle asetetun käyttövarmuusvaatimuksen turvaamiseksi, kun sähkönsiirto kasvaa tavoiteltaessa hiilineutraalia Suomea vuonna 2035. Myös sähkön hinta pystytään säilyttämään yhtenäisenä koko Suomessa. Nämä ovat Fingridin lakisääteisiä tehtäviä.

Fingrid tekee päätöksen hankkeen jatkosuunnittelusta ja rakentamisesta YVA-menettelyn jälkeen. Alustavan aikataulun mukaan voimajohtorakentamisen edellyttämät maastotutkimukset ja yleissuunnittelu tehdään vuosina 2026–2028. Voimajohtoyhteyden rakentamisen arvioidaan tapahtuvan vuosina 2028–2030.

Vaihekohtaiset tiedot

YVA-menettely

Lakisääteisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) ensimmäisessä vaiheessa on lokakuussa 2024 valmistunut voimajohtohanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma. Se on suunnitelma tarvittavista selvityksistä ja arviointimenettelyn järjestämisestä. Arvio ympäristövaikutuksista kootaan arviointiselostukseksi, jonka oletetaan valmistuvan alkukesällä 2025.

Yhteysviranomaisena toimiva Uudenmaan ELY-keskus tiedottaa arviointiohjelmasta. Viralliset mielipiteet on toimitettava ELY-keskukselle kuulutuksessa ilmoitetun mukaisesti.

Hanketta ja sen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa esitellään kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa maanantaina 18.11.2024 klo 18 Sipoonlahden koululla (Söderkullan koulutie 7, 01150 Söderkulla). Voimajohtoreitteihin voi tulla tutustumaan jo klo 17.30 alkaen. Tilaisuudessa voi keskustella Fingridin asiantuntijoiden, ympäristövaikutuksia arvioivan konsultin ja yhteysviranomaisen kanssa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Voimajohtoreiteistä voi kysyä suoraan myös Fingridin reittisuunnittelun asiantuntijalta.

 

Yhteystiedot

Yhteystiedot

Fingrid Oyj, erikoisasiantuntija, ympäristö ja yritysvastuu Jenni-Julia Saikkonen, p. 030 395 5209
Fingrid Oyj, erikoisasiantuntija, voimajohtojen reittisuunnittelu Pasi Saari, p. 030 395 5178