Hausjärvi - Anttila
Hankkeen tiedot | ||
---|---|---|
Hankkeen tyyppi: | Voimajohto | |
Hankkeen tila: | YVA-menettely | |
Pituus: | noin 58–66 kilometriä riippuen reittivaihtoehdosta |
Kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj suunnittelee uutta 400 kilovoltin voimajohtoyhteyttä Hausjärven Puujaan ja Porvoon ja Sipoon rajalla sijaitsevan Anttilan sähköaseman välille. Tarkasteltaville voimajohtoreiteille sijoittuvat kaupungit ja kunnat ovat Hausjärvi, Mäntsälä, Hyvinkää, Pornainen, Porvoo ja Sipoo. Hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely on käynnissä. YVA-yhteysviranomaisena toimiva Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on koonnut arviointiohjelmasta annetut mielipiteet ja viranomaislausunnot ja antanut oman lausuntonsa, joka ohjaa arviointityötä eteenpäin.
Lähtökohtana on nykyisten voimajohtoreittien hyödyntäminen, mutta tarkasteltavana on myös uuteen maastoon sijoittuvia johtoreittejä. Pohjoisessa välillä Puujaa-Kalliomäki sekä etelässä välillä Soinila-Anttila voimajohtoyhteys voidaan rakentaa pääosin nykyisen voimajohdon rinnalle. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan näillä jaksoilla yhtä reittivaihtoehtoa. Välillä Kalliomäki-Soinila tarkastellaan viittä vaihtoehtoista voimajohtoreittiä, jotka sijoittuvat pääasiassa uuteen maastoon. Voimajohtoyhteyttä suunnitellaan 400 kilovoltin voimajohtona Puujaalta Hausjärven Kalliomäelle. Kalliomäen ja Anttilan välille tarvitaan kantaverkon tulevaisuuden sähkönsiirtotarpeista riippuen joko yhden tai kahden 400 kilovoltin voimajohdon sähkönsiirtoyhteys. Yhden 400 kilovoltin voimajohdon perusratkaisuna käytetään harustettua pylvästä ja kahden voimajohdon perusratkaisuna vapaasti seisovaa yhteispylvästä.
Hausjärven ja Anttilan välinen voimajohtoyhteys tarvitaan kantaverkolle asetetun käyttövarmuusvaatimuksen turvaamiseksi, kun sähkönsiirto kasvaa tavoiteltaessa hiilineutraalia Suomea vuonna 2035. Myös sähkön hinta pystytään säilyttämään yhtenäisenä koko Suomessa. Nämä ovat Fingridin lakisääteisiä tehtäviä.
Fingrid tekee päätöksen hankkeen jatkosuunnittelusta ja rakentamisesta YVA-menettelyn jälkeen. Alustavan aikataulun mukaan voimajohtorakentamisen edellyttämät maastotutkimukset ja yleissuunnittelu tehdään vuosina 2025–2027. Voimajohtoyhteyden rakentamisen arvioidaan tapahtuvan vuosina 2028–2030.
Vaihekohtaiset tiedot
Lakisääteisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) ensimmäisessä vaiheessa on lokakuussa 2023 valmistunut voimajohtohanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma. Se on suunnitelma tarvittavista selvityksistä ja arviointimenettelyn järjestämisestä. Yhteysviranomaisena toimiva Uudenmaan ELY-keskus tiedotti arviointiohjelmasta. Hanketta ja arviointiohjelmaa esiteltiin kaikille avoimissa yleisötilaisuuksissa. YVA-yhteysviranomainen kokosi ohjelmasta annetut mielipiteet ja lausunnot ja antoi niiden perusteella oman lausuntonsa hankkeesta vastaavalle tammikuussa 2024.
Kesäkuussa 2024 valmistuneeseen ympäristövaikutusten arviointiselostukseen on koottu tieto voimajohtohankkeen vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön. Voimajohtoreitteihin on tehty muutoksia ja lisäyksiä saadun palautteen perusteella vaikutusten lieventämiseksi. YVA-yhteysviranomaisena toimiva Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kuuluttaa ympäristövaikutusten arviointiselostuksen asettamisesta nähtäville. Mielipiteet tulee toimittaa YVA-yhteysviranomaiselle kuulutuksessa ilmoitetun mukaisesti.
Arviointiselostusta esiteltiin kaikille avoimissa yleisötilaisuuksissa:
- maanantaina 17.6.2024 klo 18 Mäntsälän kunnantalolla valtuustosalissa (Heikinkuja 4, Mäntsälä)
- tiistaina 18.6.2024 klo 18 Hausjärven kunnanviraston valtuustosalissa (Keskustie 2–4, Oitti)
Voimajohtoreitteihin voi tulla tutustumaan jo klo 17.30 alkaen. Tilaisuudessa voi keskustella Fingridin asiantuntijoiden, ympäristövaikutuksia arvioineen konsultin ja yhteysviranomaisen kanssa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.
Palautetta voimajhtohankkeen suunnitteluun Fingridissä voi antaa tästä YVA-selostuksen nähtävilläoloajan. Kartalla on esitetty alustavan reittisuunnittelun mukaiset voimajohtoreitit, jotka voivat vielä tarkentua. Voimajohtopylväiden paikat selviävät myöhemmin. Lakisääteisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteysviranomaisena toimii Uudenmaan ELY-keskus ja yhteysviranomaiselle tarkoitetut mielipiteet tulee esittää suoraan ELY-keskukselle.
Voimajohtoreiteistä voi kysyä suoraan myös Fingridin reittisuunnittelun asiantuntijalta.
Yhteystiedot
Fingrid Oyj, vanhempi asiantuntija, ympäristö ja yritysvastuu Satu Vuorikoski p. 030 395 5195
Fingrid Oyj, erikoisasiantuntija, voimajohtojen reittisuunnittelu Pasi Saari p. 030 395 5178
Liitteet:
YVA-selostuksen aineistot:
- YVA selostus Hausjarvi-Anttila.pdf
- Liite 1. Karttalehtijako ja karttalehdet.pdf
- Liite 2. YVA-selostus, Vaikutukset kartalla.pdf
- Liite 3. Yhteysviranomaisen lausunto ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.pdf
- Liite 4. Yhteysviranomaisen lausunnon huomioiminen.pdf
- Liite 5. Arviointiohjelmasta annettujen lausuntojen ja mielipiteiden huomiointi tehdyssä arviointity.pdf
- Liite 6. Vaikutusten merkittävyyden arvioinnissa käytettävät kriteerit.PDF
- Liite 7. Maisema-analyysikartat.pdf
- Liite 9. NATURA-alueita koskevat tarvearviot, Hausjärvi-Anttila.pdf
- Liite 10. Voimajohtohankkeen eteneminen.pdf
YVA-ohjelmavaiheen aineistot:
- Arviointiohjelma
- Liite 1: Karttalehdet
- Liite 2: Natura-alueita koskevat tarvearvioinnit
- MKB-program sammanfattning (tiivistelmä ruotsiksi)
- Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta
YVA-menettely
Satu Vuorikoski, vanhempi asiantuntija, ympäristö ja yritysvastuu, puh. 030 395 5195
Pasi Saari, erikoisasiantuntija, voimajohtojen reittisuunnittelu, puh. 030 395 5178