Reservit
Sähköjärjestelmän tasapainotus
Sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen on oltava jatkuvasti tasapainossa. Suuret taajuuspoikkeamat voivat vaurioittaa sähköjärjestelmän komponentteja, laitteistoja ja sähköverkkoon liitettyjä laitoksia sekä pahimmillaan johtaa laajaan sähkökatkoon.
Sähkömarkkinoilla sähkön tuottajilla ja kuluttajilla on kannustin tasapainottaa sähkön tuotantonsa, käyttönsä, myyntinsä ja hankintansa eli sähkötaseensa mahdollisimman hyvin. Tuottajat myyvät etukäteen sähkön, jonka aikovat tuottaa, ja kuluttajat ostavat etukäteen sähkön, jonka aikovat kuluttaa. Siten sähkömarkkinoilla toimivat yritykset hoitavat keskenään suurimman osan sähköjärjestelmän tasapainottamisesta ennen sähkön käyttöhetkeä.
Sähkön tuotanto sekä kulutus voivat kuitenkin vaihdella ennakoidusta, esimerkiksi sähkön kulutusennusteissa voi olla epätarkkuuksia, sääriippuva tuotanto on vaihtelevaa, ja sähkön tuotantolaitoksiin tai siirtoyhteyksiin voi tulla yllättäviä vikoja. Eri syistä johtuvia tuotannon ja kulutuksen tasapainon poikkeamia korjataan reaaliajassa sähköjärjestelmän reserveillä. Sähköjärjestelmän tasapainotus Suomessa on Fingridin vastuulla.
Yleistä reservimarkkinoista
Sähköjärjestelmän tasapainotukseen tarvittavia reservejä hankitaan markkinaehtoisesti Fingridin ylläpitämiltä reservimarkkinoilta, jotka ovat osa sähkömarkkinoita. Fingrid ei siis itse tuota reservejä vaan hankkii ne yrityksiltä, jotka pystyvät säätämään sähkön tuotantoaan tai kulutustaan sähköjärjestelmän tarpeen mukaan. Reservikohteina toimii niin sähkön tuotantolaitoksia, kulutuskohteita kuin sähkövarastoja. Myös useista pienemmistä kohteista koostuvat kokonaisuudet voivat aggregoidusti osallistua reservimarkkinoille.
Sähköjärjestelmän tasapainottamiseksi on erityyppisiä reservituotteita, jotka on toimivat kokonaisuutena sähköjärjestelmän eri tarpeisiin. Reservituotteita on nopeita, alle sekunnissa järjestelmää automaattisesti tukevia, sekä hitaampia, joilla voidaan tasapainottaa sähköjärjestelmää jopa tuntikausia. Reservejä tarvitaan vuoden jokaiselle tunnille.
Reservimarkkinoille osallistuminen ei estä toimijaa osallistumasta samanaikaisesti myös sähkön tukkumarkkinoille.
Reservien hankintakustannukset katetaan Fingridin kantaverkkoasiakkailta ja tasevastaavilta perittävillä kantaverkko- ja tasepalvelumaksuilla.
Reservimarkkinoille tarvitaan lisää tarjontaa
Yritykset, joilla on sähkötehon säätökykyä, voivat ansaita reservimarkkinoilla lisätuottoja. Hankintamäärät reservimarkkinoilla kasvavat puhtaan energiasiirtymän myötä ja lisätarjontaa tarvitaan runsaasti.
Reservituottolaskurilla voi arvioida yhden megawatin reservikyvyn arvoa reservimarkkinoilla valitulla ajanjaksolla historiahintoihin pohjautuen.