Tietoa sähköpulasta
Yllä olevalla videolla yleistä tietoa sähköpulasta.
Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan.
Fingridillä on mahdollisen sähköpulan varalle kolmiportainen menettely, joka kuvaa tilanteen vakavuusastetta.
Fingrid tiedottaa muun muassa verkkosivuillaan ja lehdistötiedotteella kolmiportaisen menettelyn mukaisesti, kun tilanne mahdollisesti kiristyy.
1. Sähköpula mahdollinen
Sähköpula on mahdollinen, kun ennusteet näyttävät, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena. Fingrid saattaa joutua käyttämään varavoimalaitoksia siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä eli tuotannon lisäystä tai kulutuksen pienentämistä, joka on aktivoitavissa 15 minuutin kuluessa.
2. Sähköpulan riski suuri
Sähköpulan riski on suuri, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Fingrid on joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia turvaamaan sähkön riittävyyttä siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä.
3. Sähköpula
Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät enää riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkulutusta joudutaan kytkemään irti. Paikalliset jakeluverkonhaltijat suorittavat kulutuksen kytkemisen irti Fingridin ohjeiden mukaisesti siten, että sähkökatkot kestävät kyseisellä alueella enimmillään pari tuntia. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.
Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Ennen sähkökatkoksia on tehty jo joukko muita toimia, kuten käynnistetty häiriöihin varattuja varavoimalaitoksia. Sähköpulatilanteessa Fingrid hoitaisi ja johtaisi sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti. Jokainen voi kuitenkin ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan.
Sähköpulasta on Suomessa edellisen kerran kärsitty 1970-luvulla voimalaitosmestareiden lakon seurauksena.
Viimeksi päivitetty 12.10.2022 klo 10.30.
Lisätietoja aiheesta
Arto Pahkin
valvomopäällikkö
puh. 030 395 4315
Katso myös
- Fingrid-lehti: Jokaisen kannattaa nyt säästää sähköä
- Fingrid-lehti: Kuntien pitää varautua sähkökatkoihin
- Fingrid-lehti: Näin vältät aamun ja alkuillan sähköruuhkan
- Fingrid-lehti: Joustoa kotitöihin Tuntihinta-sovelluksen avulla
- Fingrid-lehti: Tietoa sähköpulasta saa joka tuutista
- Tiedote 7.9.2023: Sähkön riittävyys tulevana talvena näyttää hyvältä
- Tiedote 30.3.2023: Sähkö riitti talvella - leuto talvi ja säästötoimet avainasemassa