;

Kotitaloudet sähkön reservimarkkinoilla

Yksittäisellä kotitaloudella sähkön tuotannon, kulutuksen tai akkujen säätökyky ei ole riittävän suuri reservimarkkinoille, mutta palveluntarjoajat voivat koota kotitalouksien säätökykyä isommaksi kokonaisuudeksi, jota tarjota markkinoille. Tarkista, että palveluntarjoaja on tehnyt sopimuksen Fingridin kanssa, ja huomioi reservituottojen lisäksi myös mahdolliset kustannukset, kuten sähkönsiirrosta aiheutuvat kulut. 

Sähkön kulutuksen ja tuotannon tulee olla joka hetki tasapainossa. Fingrid huolehtii sähköjärjestelmän tasapainosta reaaliajassa reserveillä, joilla tarkoitetaan säätökykyistä sähkön tuotantoa, kulutusta ja sähkövarastoja. Reservit hankitaan Fingridin ylläpitämiltä reservimarkkinoilta, jonne reservitoimittajat tarjoavat reservit. Fingrid maksaa reservitoimittajille korvausta reserveistä. Korvauksen suuruus riippuu markkinahinnasta, ja siitä, mitkä reservitoimittajan tarjoukset ostetaan reservimarkkinoilta. Reservimarkkinoiden kaupankäynti käydään tyypillisesti päivittäin tai jatkuvasti, jolloin myös hinta reservimarkkinoilla vaihtelee.

Reservimarkkinoilla minimitarjouskoko on 100 tai 1000 kW, jolloin yksittäinen kotitalous ei pysty osallistumaan suoraan reservimarkkinoille. Kotitalouksien säätökykyisiä laitteistoja, kuten lämminvesivaraajia tai akkuja, voi kuitenkin koota isommaksi kokonaisuudeksi, jota voi tarjota markkinoille. Tätä kutsutaan reservikohteiden aggregoinniksi. Aggregointia tekevä yritys siis solmii kotitalouden kanssa sopimuksen laitteiston säätökyvystä, ja tarjoaa näin koottua säätökykyä Fingridille reservimarkkinoille. Aggregaattori toimii siis reservitoimittajana, jonka kanssa Fingrid asioi. Reservitoimittajana ei voi toimia yritys, jolla ei ole sopimusta Fingridin kanssa.

Reservitoimittajat, joilla on sopimus Fingridin kanssa >

Reservimarkkinoille osallistumisen kannattavuutta arvioitaessa on hyvä ottaa huomioon, että tuotot vaihtelevat markkinatilanteen mukaan. Aiemmin toteutuneet markkinahinnat eivät ole tae tulevista hintatasoista eikä Fingrid anna hintatakuuta tai hintaennusteita. Fingridin sopimuskumppani on reservitoimittaja, jolle Fingrid maksaa korvausta reserveistä. Kotitalouden näkökulmasta tämä tarkoittaa, että reservimarkkinoiden tuottojen jakaminen on kotitalouden ja hänen säätökykyisen laitteistonsa aggregaattorin välinen sopimuskysymys, johon Fingrid ei ota kantaa.

Tuottoja arvioitaessa kotitalouden on huomioitava myös reservikäytöstä mahdollisesti aiheutuvat kulut. Näitä ovat muun muassa sähkön osto ja myynti, sähkön siirto sekä näistä maksettavat verot. Lisäksi etäohjatun akun lataus- ja purkukerrat voivat lisääntyä. Kotitalouden tulee myös huomioida, että reservimarkkinoille osallistuminen rajoittaa hänen omistamansa säätökykyisen laitteiston omaa käyttöä, sillä kunkin hetken reservikauppoja vastaava säätökyky on käytettävissä ainoastaan reservikäyttöön.